כמידי שנה, משרד הבריאות בשיתוף עם מועצת הדבש ערך סקר בדיקות דבש לקראת ראש השנה. המשרד ביצע בדיקה מדגמית של 30 דוגמאות דבש שנדגמו מדרכי השיווק ברחבי הארץ. הדוגמאות נבדקו במעבדה לכימיה, בריאות וסביבה במכון התקנים הישראלי ובמעבדת INTERTEK בגרמניה. נבדקו פרמטרים צרכניים של איכות ושל אותנטיות (מקוריות).
בדוגמאות הבאות נמצאו חריגות מהתקן הישראלי לדבש (ת"י 373) בשתי המעבדות.
להלן פרטי המוצרים בהתאם לסימון שעל גבי האריזה:
- "דבש טהור, דבש טבעי מפרחי בר, 1 ק"ג, תוצרת טרייד 1 אוקראינה, יבואן: ס.א. ייבוא מוצרי מזון בע"מ, רמז 35 ראשון לציון,תאריך יצור 04/06/2018 תאריך תפוגה 31/05/2020" . נדגם במלון "לאונרדו פלאז'ה", שד' הים התיכון אשדוד.
במוצר נמצאו חריגות מהתקן במספר פרמטרים של איכות. נמצאה חריגה מהתקן בפרמטר של איכות: רמת HMF (הידרוקסי מתילפורפורל). הרמה המרבית שלHMF ע"פ התקן הישראלי לדבש הינה 80 מ"ג/ק"ג, כאשר במכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 203 מ"ג/ק"ג ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 202.1 מ"ג/ק"ג. רמת ה-HMF (הידרוקסי מתילפורפורל) הינה מדד לאיכות הדבש, וערכה עולה עם חימום הדבש ועם משך זמן אחסונו.
בנוסף, נמצאה רמת פרוקטוז וגלוקוז נמוכה מהקבוע בתקן. כמו כן, נמצאה חריגה ברמת האנזים דיאסטאז. הרמה המינימלית ע"פ התקן הישראלי הינה 8 יחידות Schade, כאשר במעבדת מכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 1 יח'Schade ובמעבדת INTERTEK בגרמניה לא נמצאה רמה של האנזים.
2. "דבש טבעי טהור מפרחי אקליפטוס, 500 גרם, תוצרת מכוורת יניב, מושב גבעת נילי, תאריך תפוגה: 30/12/2023", נדגם במחסן יוניברס רח' הירוק 85 א.ת. כנות.
במוצר נמצאו חריגות מהתקן במספר פרמטרים של איכות. ריכוז הסוכרוז (סוכר) שנמצא חרג מן התקן הקובע רמה מרבית של 5 גרם סוכרוז ל-100 גרם דבש, כאשר במעבדת מכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 9 גרם/100 גרם ובמעבדה בגרמניה נמצאה רמה של 8.2 גרם/100 גרם. בנוסף, נמצאה רמת פרוקטוז וגלוקוז נמוכה מהקבוע בתקן.
כמו כן, נמצאה חריגה ברמת האנזים דיאסטאז. הרמה המינימלית ע"פ התקן הישראלי הינה 8 יחידות Schade, כאשר במעבדת מכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 3 יח' Schade ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 3.5 יח' Schade.
3."דבש טהור מפרחי הדר, שקדיה, משקל נקי : 1 ק"ג, מיובא ע"י: מאי קים קומפני בע"מ , הבנאי 3, מודיעין, עבור שקדיה גבע תעשיות בע"מ, תאריך תפוגה:13.11.20" המוצר נדגם בשופרסל דיל, חצור הגלילית , קניון גליל עליון.
במוצר נמצאה חריגה מהתקן בפרמטר של איכות: רמת HMF (הידרוקסי מתילפורפורל). הרמה המרבית שלHMF ע"פ התקן הישראלי לדבש הינה 80 מ"ג/ק"ג, כאשר במכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 100 מ"ג/ק"ג ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 87.9 מ"ג/ק"ג. רמת ה-HMF (הידרוקסי מתילפורפורל) הינה מדד לאיכות הדבש, וערכה עולה עם חימום הדבש ועם משך זמן אחסונו.
4." דבש טבעי, ממקור מעורב או ממקור צמחי לא ידוע, Delimiel, עדיף להשתמש לפני 31/12/19, LOT: 0430, יבואן: מאנקו יבוא שיווק ומסחר מזון 2001 בע"מ". המוצר נדגם ב-"סל עד לגן", רחוב הברון הירש 16 פ"ת.
במוצר נמצאה חריגה מהתקן בפרמטר של איכות: רמת HMF (הידרוקסי מתילפורפורל). הרמה המרבית שלHMF ע"פ התקן הישראלי לדבש הינה 80 מ"ג/ק"ג, כאשר במכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 95 מ"ג/ק"ג ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 90.7 מ"ג/ק"ג. רמת ה-HMF (הידרוקסי מתילפורפורל) הינה מדד לאיכות הדבש, וערכה עולה עם חימום הדבש ועם משך זמן אחסונו.
כמו כן, נמצאה חריגה ברמת האנזים דיאסטאז. הרמה המינימלית ע"פ התקן הישראלי הינה 8 יחידות Schade, כאשר במעבדת מכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 3 יח' Schade ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 1.4 יח' Schade.
5." דבש מפרחי הדר 100% טהור וטבעי, הספק: סאנט דלפור בע"מ א.ת. דה מורינס, מונט-פרה-שנבור, צרפת, היבואן: א. סיימן סחר בע"מ, הסדנאות 4, הרצליה, תאריך אחרון לשימוש 08.02.20, משקל נקי: 200 גרם". נדגם ב-"טיב טעם", אבן גבירול 64, תל אביב.
במוצר נמצאה חריגה מהתקן בפרמטר של איכות: רמת HMF (הידרוקסי מתילפורפורל).הרמה המרבית שלHMF ע"פ התקן הישראלי לדבש הינה 80 מ"ג/ק"ג, כאשר במכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 101 מ"ג/ק"ג ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 89.4 מ"ג/ק"ג. רמת ה-HMF (הידרוקסי מתילפורפורל) הינה מדד לאיכות הדבש, וערכה עולה עם חימום הדבש ועם משך זמן אחסונו.
6." דבש טהור מפרחי בר ועצי אורן, Pure Honey, היצרן: רג'ינה קורנטידיס ניקולאוס 39 איי – אזור סי, א.ת. סלוניקי סינדוס יוון, היבואן: ישרקו שיווק מותגי מזון בינלאומיים בע"מ, צבי הנחל 1 א.ת. עמק חפר, חדרה 38800, קוד ייצור 19.03.17, תאריך עדיף להשתמש לפני 18.03.20, 330 גרם". נדגם ב-"טיב טעם", אבן גבירול 64, תל אביב.
במוצר נמצאה חריגה מהתקן בפרמטר של איכות: רמת HMF (הידרוקסי מתילפורפורל).רמה המרבית שלHMF ע"פ התקן הישראלי לדבש הינה 80 מ"ג/ק"ג, כאשר במכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 110 מ"ג/ק"ג ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 123.4 מ"ג/ק"ג. רמת ה-HMF (הידרוקסי מתילפורפורל) הינה מדד לאיכות הדבש, וערכה עולה עם חימום הדבש ועם משך זמן אחסונו.
שירות המזון ממשיך בבדיקת התאמת מוצרים לדרישות התקן.