תרגיל צבאי במרחב הימי של מפרץ חיפה

דובר צה״ל (14/8/24): בשעות הבוקר עתיד להתקיים תרגיל צבאי בגזרת...

להקדים תרופה לשרפה • הקמת אזורי חיץ בשכונות חיפה הכלואות

(חי פה) - שריפות הענק שפקדו את חיפה בשנים...
באנר גורדון 240624
באנר חברה כלכלית 100724
באנר חזית הים רחב
באנר מוזאוני חיפה 030824
באנר קריית אתא
באנר קריית ביאליק ותיקיםרחב 140724
באנר מוזאוני חיפה 030824
פרסום בחי פה - רחב - מונפש

צילומים ייחודיים של יצורי הים בחיפה

לאחר אינספור צלילות, חלקן בטמפרטורות נמוכות ותנאי ראות קשים,...

בתי הקולנוע השכונתיים של חיפה • הפרויקט והאלבום

המוזות הכול התחיל לפני כשלוש שנים, כאשר שתי הנכדות התל...

רעות אשכנזי • ריאליזם אוטודידאקטי

אליזבט קרוגלוב היא יוצרת ויזמית מקומית בעלת גלריה לאמנות...

בריא, טעים ומקומי: הגיע הזמן שתתנסו בתזונה עונתית

כולנו מכירים את זה: אנחנו משלמים הון על פירות בסופר, רק כדי לגלות שהם לא טעימים, קשים מדיי, רכים מדיי, או חסרי טעם. אבל מה אם היינו יכולים ליהנות מתוצרת טרייה, עסיסית ובריאה הרבה יותר, ועל הדרך לתמוך בחקלאות המקומית ובאיכות הסביבה? זה לגמרי אפשרי, והתשובה פשוטה: אכילת פירות עונתיים, ישירות מהחקלאים המקומיים לכל פרי וירק יש עונה טבעית משלהם, בה הם מגיעים לשיא טעמם ואיכותם.

למרות שניתן למצוא על מדפי הסופרים מגוון רחב של פירות וירקות לאורך כל השנה בזכות תנאי גידול מלאכותיים, תוצרת זו אינה בריאה או טעימה כמו זו שגדלה בעונתה הטבעית. הזמינות הנוחה אמנם מקלה עלינו, אבל היא מגיעה על חשבון האיכות, הטעם והערכים התזונתיים.

לדוגמה – הליצ'י

קחו לדוגמה את הליצ'י, שאנחנו רואים על מדפי הסופרים כבר שבועות, למרות שרק בימים אלה הוא מתחיל להבשיל באופן טבעי על העצים. הליצ'י שאנחנו מוצאים כבר תקופה בסופר עבר מסכת עינויים כימית עד שהגיע אלינו – קטפו אותו הרבה לפני שהספיק להבשיל, וטבלו אותו בגופרית ובחומצה, שגרמו לקליפתו להיצבע בצבע אדום בוהק.

התוצאה: הוא נראה מפתה מאוד מבחוץ, אבל מלא בכימיקלים שחדרו לבשר הפרי, וטעמו, מן הסתם, לא משתווה לזה של ליצ'י שנקטף בשיא עונתו.

לפני שהמנגו הבשיל

דבר דומה עובר על המנגו, שאנחנו יכולים למצוא בסופרים כבר כמעט חודשיים, למרות שעונתו מתחילה רק בחודש יולי. גם אותו קטפו הרבה לפני שהספיק להבשיל, ובבית האריזה עבר תהליך
הבחלה (כלומר – הבשלה) מלאכותי, ובאמצעות שימוש בגז אתילן, הבשלתו זורזה.

התהליכים הכימיים הללו מן הסתם לא בריאים לנו, מזיקים מאוד לסביבה, וגם פוגעים בחקלאים המקומיים הקטנים, שמוכרים תוצרת חקלאית טרייה ובריאה ישירות מהקטיף אל הצרכן, ללא
אמצעים כימיים או שיטות הבשלה. אז אם גם ככה אנחנו משלמים ביוקר על הפירות, כדאי שנדאג לאכול אותם בריאים, טריים ואיכותיים ככל שאפשר. זה לא מסובך: קוראים לזה תזונה עונתית.

ענת רשף גלעד, מנכ"לית שותפה במיזם 'הענתיות', המספק תוצרת חקלאית טרייה ומחבר בין מאות חקלאים לצרכנים מכל רחבי הארץ, מספרת:

ענת רשף גלעד (צילום: הענתיות)
תזונה עונתית בריאה יותר לא רק בגלל תנאי הגידול של הפירות והירקות, אלא גם כי היא מבטיחה שהגוף שלנו יקבל את הערכים התזונתיים להם הוא זקוק בתקופות השונות בשנה.
פירות וירקות שגדלים בעונתם הטבעית ומבשילים באופן טבעי שומרים על הערכים התזונתיים שלהם, הכוללים מגוון ויטמינים ומינרלים. הצריכה שלהם בעונתם הטבעית עוזרת לגוף שלנו להתמודד עם אתגרי העונות השונות. בחורף למשל, פירות ההדר מלאים בויטמין C שמגן עלינו מפני מחלות החורף. פירות הקיץ מכילים ערכים תזונתיים שעוזרים לגוף לקרר את עצמו ולהתגונן מפני קרינת השמש.

מעבר ליתרונות הבריאותיים, רשף גלעד מדגישה גם את היתרונות הסביבתיים והכלכליים של תזונה עונתית: "זו תזונה שמבטיחה שהאוכל שמגיע לצלחת שלנו לא עבר תהליכים כימיים, בתי קירור והבשלה מלאכותית, ומפחיתה את זיהומי הקרקע והמים שנלווים לצריכה של פירות שלא בעונה.

בנוסף, רכישת פירות וירקות עונתיים תורמת לחוסן הלאומי ולחקלאות המקומית, ובפרט לחקלאים הקטנים, שכל פרנסתם מתבססת על התוצרת הטבעית שהם מוכרים טרייה – מיד לאחר הקטיף". אז איך אפשר להבטיח שהפירות שאתם צורכים הם טריים, בשיא עונתם, ולא עברו תהליכים כימיים מזיקים?

ריכזנו עבורכם את כל הטיפים לתזונה עונתית:

  1. ערכו מחקר: בדקו באילו עונות וחודשים הפירות מבשילים באופן טבעי, ודאגו לצרוך אותם בשיא עונתם. אם אתם מוצאים בסופר מנגו בחודש מאי – דעו שהוא עבר תהליך של הבחלה. לעומת זאת, מנגו שתראו על המדפים בחודשים יולי ואוגוסט, בסבירות גבוהה יהיה מנגו טרי יותר, שנקטף בשל.
  2. שווקי איכרים: שווקי איכרים כבר מזמן הפכו לטרנד עולמי ואטרקציה בפני עצמה. גם בארץ צצים שווקים כאלו בלא מעט מקומות. חפשו את שוק האיכרים הקרוב אליכם, ותהנו לא רק
    מפירות וירקות טריים, אלא מבילוי שלם.
  3. הזמינו מהחקלאי עד הבית: רכשו דרך יוזמות רכישה או קבוצות שכונתיות המציעות משלוחים הישר מהחקלאים אליכם הביתה. כך תוכלו להיות בטוחים שקיבלתם את התוצרת החקלאית הטרייה והאיכותית ביותר, ישירות ממטעי החקלאים, מיד לאחר הקטיף.
  4. על תיירות חקלאית שמעתם? מטעים רבים ברחבי הארץ פותחים את שעריהם למבקרים, ומציעים סיורים לימודיים, סדנאות, וכמובן – קטיף עצמי של פירות וירקות העונה. ארזו תיק, קחו את הילדים, ותיהנו מיום חווייתי וטעים בחיק הטבע.

צרו קשר: בוואטסאפבמייל

מיה זהבי
מיה זהבי
מיה זהבי - עורכת בחי פה - תאגיד החדשות

כתבות קשורות לנושא זה

השאר תגובה

נא להזין את התגובה שלך!
נא להזין את שמך כאן

כל הכתבות בחי פֹה

סקארמוש בעמק הזיתים • סיפור קצר

אורחות חיים בימים של פעם. מזמן! החבורה שערכה לי קבלת פנים בצורת מכות ותגרה המונית כשבאתי לראשונה למכולת בגיל שש, הפכה להיות לחבורת לוחמים מגובשת...

מוכרת לחם. מקצוע עתיק, פורע חוק ובלתי ניתן לדיכוי • סיפור קצר

מפגש באחד הימים שאמור היה לייצר נישוקים, הוליד במקום זה מבצע בילוש. שמועה עברה שבאחד הבתים על הגג קיים בית-בושת אולי בהגדרה אחרת. ממול...

תמונה של יעל עם מעט מאד שכפולים בספריית המדיה

תמונה של יעל עם מעט מאד שכפולים בספריית המדיה

הנגר מחיפה • סיפור קצר

לא הכל ניתן לגילוי מהטעם שליסטים עדיין משוטטים באין מפריע סיפור זה נולד בעקבות ספר שכתב האדריכל והסופר צ'רלס בלפור בשם 'האדריכל מפריז'. 1942. לוסיין...

דליה ליאון – 'אסקימו לימון' זה כאן, אצלנו בחיפה • סיפור קצר

הכניסה לבית-הספר "אליאנס" מרחוב החלוץ שימשה כמקום מפגש לחברה בימי שישי. תחילת שנות החמישים העליזות. מפגש קולני של חילופי ברכות ותכנון הבילוי עם מיטב...