באנר גודון 240624

תרגיל צבאי במרחב הימי של מפרץ חיפה

דובר צה״ל (14/8/24): בשעות הבוקר עתיד להתקיים תרגיל צבאי בגזרת...

להקדים תרופה לשרפה • הקמת אזורי חיץ בשכונות חיפה הכלואות

(חי פה) - שריפות הענק שפקדו את חיפה בשנים...
באנר מוזאוני חיפה 030824
באנר חברה כלכלית 100724
באנר גורדון 240624
באנר חזית הים רחב
באנר קריית ביאליק ותיקיםרחב 140724
באנר מוזאוני חיפה 030824
באנר קריית אתא
פרסום בחי פה - רחב - מונפש

צילומים ייחודיים של יצורי הים בחיפה

לאחר אינספור צלילות, חלקן בטמפרטורות נמוכות ותנאי ראות קשים,...

בתי הקולנוע השכונתיים של חיפה • הפרויקט והאלבום

המוזות הכול התחיל לפני כשלוש שנים, כאשר שתי הנכדות התל...

שביל אינשטיין בחיפה

(חי פה) - ב-6 באוקטובר 2023 יצא טיול ראשון...

הכנות לחג פסח עם אמא

30 שנים ללכתה

30 שנים אחרי שאימא עזבה אותנו בעודה בת 57, אני משחזרת במטבח את המאכלים הייחודיים לה.

אמא בצעירותה (צילום: אלבום אישי חנה מורג)

נחשי בשר מפותלים רקדו אל עבר הקערה   

אלו לא המאכלים שהיא הביאה מבית סבתי, מטבח בוקובינה. אלא מאכלים שהיא הכינה כאן בארץ, כחלק מיצירתיות וחדשנות שאפיינו אותה בתחומים רבים.

אני זוכרת אותה יושבת במטבח, לאחר שהרכיבה את טוחן הבשר הכסוף שלה, הידקה אותו היטב לשולחן הפורמייקה וסובבה וסובבה וסובבה, עד שטחנה את כל הבשר. 

כלי מפעם (צילום: אלבום אישי)

כל המצרכים מסודרים לפניה – קערה אחת עם חומרים יבשים שהרטיבה אותם ובקערה שניה, הבשר. 

קערות הפיירקס הצבעוניות שהיו מאד יקרות ונדירות בתחילת שנות השישים, נמצאות איתי ומשמשות גם היום להכנה ולהגשה. מתנה שסבתי קנתה לאימא בחנות הכלים ״נאה״, הסמוכה לבית הכנסת הגדול ברחוב הרצל בחיפה.

קערות פיירקס (צילום: חנה מורג)

קערות הפיירקס שסבתא קנתה לאימא

אני רואה אותה מול עיני מגלגלת בידיה כדורים משהו כמו כופתה. משהו מעין קניידלה. היא שולפת אגודלה ומפלסת אתו מקום לבשר וממלאת וממלא. 
זה הקובה הכשר לפסח שלה.

שולחן ארוך עומד להיפתח בבית הקטן, סבתא והדודים יגיעו, המתנות לחג כבר מונחות על המזנון ואימא טורחת בגיוון מאכלים שסבתא לא הכינה בצ'רנוביץ וגם לא כאן, במטבח הקטנטנה ברחוב סוקולוב.

בית (צילום: חנה מורג)

המתכון לקובה

לשמחתי, כמו בבית הורי, אנחנו מסובין סביב שולחן מלא בליל הסדר, לכן המתכון הוא כאן ל 40 קובה.

לבצק:

  • 1 קג קמח מצה
  • 2 ליטרים מים רותתים
  • 1 כף מלח
  • 1 כף פפריקה 

הכנת הבצק:

לתוך קמח המצה המעורבב במלח ובפפריקה מוסיפים לאט תוך ערבוב 2 ליטרים מים רותחים. אם העיסה סמיכה מדי, אפשר להוסיף מעט מים ולקרר את העיסה.

מילוי:

  • 1 קג בשר טחון
  • 3 בצלים גדולים
  • 4 שיני שום כתושות 
  • 1 כפית כמון
  • ½ כפית פלפל
  •  1 כף מלח 
  • 2 כפות שמן זית
הקובה (צילום: חנה מורג)

הכנת המילוי:

  • מטגנים את הבצל בשמן הזית
  • מוסיפים בשר ותבלינים
  • מטגנים עד השחמת הבשר
  • מסירים מהאש, מוסיפים צנוברים ומצננים
  • ממלאים קערת מים קטנה, לטבילת האצבעות בעת גלגול הבצק העוטף את הבשר
  • יוצרים כדור מהבצק
  • בעזרת האגודל יוצרים מקום להכנסת הבשר
  • נסו להגיע לדופן דקה של המעטפת
המילוי (צילום: חנה מורג)
  • מוסיפים בשר ותבלינים ומטגנים עד השחמת הבשר
  • מסירים מהאש, מוסיפים צנוברים ומצננים
  • למלא בבשר. להצמיד דפנות הבצק
  • אפשר להיעזר בהרטבת האצבעות במים מהקערה
  • לאחר טיגון בשמן עמוק, הוציאו למסננת
הקובה המטוגן (צילום: חנה מורג)
קובה (צילום: חנה מורג)
  • צננו את הקובה. אפשר להקפיא עד ערב החג
  • ממליצה לחמם לאחר ההפשרה, בתנור שחומם מראש, לעשר דקות

שנדע ימים של שקט וחירות.

צרו קשר: בוואטסאפבמייל

חנה מורג
חנה מורג
אשת חינוך, פרשה לגימלאות לאחר קריירה ארוכת שנים בתפקידי הוראה, ניהול והובלת חדשנות במשרד החינוך עליהם זכתה בפרס . יזמית חברתית, אמא לארבעה וסבתא לחמישה. שלשה ספרים מפרי עטה יצאו לאור בשנים האחרונות.

כתבות קשורות לנושא זה

2 תגובות

  1. תודה רבה חנה על המתכון . אפשר להרגיש את הטעם של פסח מבין כתיבתך המחוננת והתמונות.
    גם אני משתמשת בכלים של אמא והסבתות. מרגישה שבכך הן איתנו בחג.
    געגועים ….

השאר תגובה

נא להזין את התגובה שלך!
נא להזין את שמך כאן

כל הכתבות בחי פֹה

סקארמוש בעמק הזיתים • סיפור קצר

אורחות חיים בימים של פעם. מזמן! החבורה שערכה לי קבלת פנים בצורת מכות ותגרה המונית כשבאתי לראשונה למכולת בגיל שש, הפכה להיות לחבורת לוחמים מגובשת...

מוכרת לחם. מקצוע עתיק, פורע חוק ובלתי ניתן לדיכוי • סיפור קצר

מפגש באחד הימים שאמור היה לייצר נישוקים, הוליד במקום זה מבצע בילוש. שמועה עברה שבאחד הבתים על הגג קיים בית-בושת אולי בהגדרה אחרת. ממול...

תמונה של יעל עם מעט מאד שכפולים בספריית המדיה

תמונה של יעל עם מעט מאד שכפולים בספריית המדיה

הנגר מחיפה • סיפור קצר

לא הכל ניתן לגילוי מהטעם שליסטים עדיין משוטטים באין מפריע סיפור זה נולד בעקבות ספר שכתב האדריכל והסופר צ'רלס בלפור בשם 'האדריכל מפריז'. 1942. לוסיין...

דליה ליאון – 'אסקימו לימון' זה כאן, אצלנו בחיפה • סיפור קצר

הכניסה לבית-הספר "אליאנס" מרחוב החלוץ שימשה כמקום מפגש לחברה בימי שישי. תחילת שנות החמישים העליזות. מפגש קולני של חילופי ברכות ותכנון הבילוי עם מיטב...