באנר טירת כרמל 240624
באנר חזית הים רחב
באנר מוזאוני חיפה 030824
באנר חברה כלכלית 100724
באנר גורדון 240624
באנר מוזאוני חיפה 030824
באנר קריית ביאליק ותיקיםרחב 140724
פרסום בחי פה - רחב - מונפש
באנר קריית אתא

הדיפלומטיה כגשר בין תרבותי לעשיית שלום • סאמי יחיא • דעה

השבת השחורה של ה-7 באוקטובר החזירה אותי בזמן לשנת...

מה עלינו לקחת מיום העצמאות? • דעה אבי נחמני

עם מה יוצאים מהימים הלאומיים? "כמו כל אהבה לאח, לא...

עשייה מאהבה ללא תנאי • האגודה למען החייל

מאז ה 10 לאוקטובר האגודה למען החייל באזור חיפה,...

סיפורם של שורדי השואה שהקימו את הקיבוץ הימי 'כובשי הים'

בנימה אישית לפני מספר חודשים סיפר לי ידידי יעקב וימן,...

שביל אינשטיין בחיפה

(חי פה) - ב-6 באוקטובר 2023 יצא טיול ראשון...

יין הבוז'ולה

מסורת בונים לאט, לאט, מטפחים ועם הזמן מפיצים…
אזור הבוז'ולה שוכן בחלקו הדרומי של מחוז בורגונדי (Bourgogne) אשר במזרח צרפת. שנים רבות שהה הבוז'ולה בצילה של הדוכסות מבורגונדי ובשלב מסוים אף החליט הדוכס בעצמו לגדוע את ענפי המתחרים מהאזור הדרומי ולהגביל את נטיעות ענבי היין לגמאיי בלבד (ענב אדום), זן ענבים שנחשב נחות לפינו נואר המלכותי מ"מורדות הזהב" הצפוניים והיוקרתיים – כינוי לחלק מרכזי בבורגון.

מספר תכונות מיחדות את ענב הגמאיי (הענב המרכזי ממנו מיוצר יין הבוז'ולה לצד שרדונה ואליגוטה לבנים המהווים כאחוז אחד בלבד מסך הייצור המקומי):
1. קליפה דקה המאפשר ייצור יין ללא הכבדות והעפיצות הקיימים בענבים עם קליפות עבות כגון הקברנה סוביניון, מרלו ושירז.
2. הבשלה מוקדמת יחסית המאפשרת ייצור יין בעל חומציות בריאה השומרת על האופי הפירותי של היין.
3. . התאמה מצוינת לאזור המאפשרת ייצור יינות בוז'ולה גם ברמות גבוהות.
בכדי לשמר את אופיו הייחודי של ענב הגמאיי נוהגים הייננים להשתמש בשיטת ההשריה הקרבונית (Carbonic Maceration) שיטה שבא כולאים את דו תחמוצת הפחמן הנפלטת בעת התסיסה ומשתמשים בלחץ המתגבר בכדי למעוך / למחוץ את הענבים ולמצות את התירוש מהם. התוצאה היא יינות קלילים, נגישים בעודם צעירים ואם הם נושאים את המילה נובו Beaujolais Nouveau שומרים על רעננותם הפירותית כ – 6 חודשים בלבד.
November_20th_2014_007_-_Copy.JPG
בחור מוכשר בשם ג'ורג' דובוף (Georges Duboeuf) הוביל מהלך שיווקי מדהים שהפך את אחד היינות הקלילים יותר בצרפת למלכים ליום אחד. ג'וג' החליט על שיווק יינות הבוז'ולה נובו בתאריך אחיד לכל העולם (כיום משווק היין ללמעלה מ – 50 ארצות). וכך נקבע כי בכל שנה, ביום חמישי השלישי לחודש נובמבר, בחצות בדיוק, נפתחים רשמית בקבוקי היין של הבציר החדש ובכך מסמלים את חגיגת הבציר (מועד קטיף הענבים) באופן רשמי בכל חלקי תבל.
הבוז'ולה, בגלל אופיו הנגיש, נוטה להתחבר למגוון רחב של מאכלים, החל מגבינות צאן בשלות מעובשות וכלה בפשטידות עשירות בטעמים כפריים.

November_20th_2014_010_-_Copy.JPG
לצד יינות הנובו הקלילים יותר, מופיעים דרגות הווילאג' (Villages) המרוכזות יותר בטעמן ודרגות הפרמיום הנקראות על שם עשרת הכפרים הטובים ביותר באזור. יינות אלו – יינות הקרו CRU נושאים את שם הכפר בלבד ללא אזכור למחוז הבוז'ולה. כך למשל יקרא היין: מורגון, ג'וליינה, שנה, ברואי, קוט דה ברואי, רניי, פלורי, מולן-א-וון וסנט אמור. יינות אלו מומלצים לשתייה בין 2 – 10 שנים אחרי הבציר.

מסורת חגיגת הבוז'ולה נובו התחילה בחנות היין החיפאית, הספשל ריזרב, עוד שהייתה במשכנה הקודם בחזית מלון דן כרמל ( 1995 ), והמשיכה משם למשכנה הנוכחי במרכז פנורמה ( מאז 1999 ) ומשם התפשטה בכל הארץ. לצד היינות המיובאים מצרפת מופיעים גם יינות ביכורים מקומיים מיקבי בוטיק ומזני ענבים שונים. בלילה שבים הרביעי לחמישי, בחצות בדיוק, משתחררים פקקי יינות הבוז'ולה נובו, ממלאים ומקישים כוסות לחיי הכורמים, הייננים וחובבי היין בעולם כולו. מחיר יינות הנובו נוטה להיות מעט גבוהה מהרגיל עקב השילוח האווירי היקר יותר. נחיר ההובלה, בכדי שהיין יגיע בזמן, מיקר משמעותית את היין אך מסורת היא מסורת…

המסורת הנפלאה מביאה עמה את תרבות ההנאה מהדברים הקטנים שגורמים לחיוכים, לפתיחות, להכרות שבין האדם לחברו, לרגעים של שמחה, לזיכרונות נעימים והחשוב מכל, חיי חברה בריאים בקרב הקהילה המקומית.

November_20th_2014_011_-_Copy.JPG
שנת יין טובה לכולם !

[bs-thumbnail-listing-2 columns="4" title="יין בחיפה" tag="352" count="4" pagination-show-label="0" pagination-slides-count="3" slider-animation-speed="750" slider-autoplay="1" slider-speed="3000" bs-show-desktop="1" bs-show-tablet="1" bs-show-phone="1" paginate="slider"]

צרו קשר: בוואטסאפבמייל

אנדרי סוידאן
אנדרי סוידאן
אנדרי סוידאן - מומחה לתרבות היין‏

כתבות קשורות לנושא זה

כל הכתבות בחי פֹה

סקארמוש בעמק הזיתים • סיפור קצר

אורחות חיים בימים של פעם. מזמן! החבורה שערכה לי קבלת פנים בצורת מכות ותגרה המונית כשבאתי לראשונה למכולת בגיל שש, הפכה להיות לחבורת לוחמים מגובשת...

מוכרת לחם. מקצוע עתיק, פורע חוק ובלתי ניתן לדיכוי • סיפור קצר

מפגש באחד הימים שאמור היה לייצר נישוקים, הוליד במקום זה מבצע בילוש. שמועה עברה שבאחד הבתים על הגג קיים בית-בושת אולי בהגדרה אחרת. ממול...

תמונה של יעל עם מעט מאד שכפולים בספריית המדיה

תמונה של יעל עם מעט מאד שכפולים בספריית המדיה

הנגר מחיפה • סיפור קצר

לא הכל ניתן לגילוי מהטעם שליסטים עדיין משוטטים באין מפריע סיפור זה נולד בעקבות ספר שכתב האדריכל והסופר צ'רלס בלפור בשם 'האדריכל מפריז'. 1942. לוסיין...

דליה ליאון – 'אסקימו לימון' זה כאן, אצלנו בחיפה • סיפור קצר

הכניסה לבית-הספר "אליאנס" מרחוב החלוץ שימשה כמקום מפגש לחברה בימי שישי. תחילת שנות החמישים העליזות. מפגש קולני של חילופי ברכות ותכנון הבילוי עם מיטב...